Way Out West 2012 – Fredagen

Jean Grae med korset runt halsen. Foto: Viktor Ragnemar

Efter en hård kväll på den alltid lika härliga nefertitiklubben Colors under onsdagen blev det en desto lugnare förstakväll (torsdagen) på Way Out West med sängliggande lagom till midnatt. Allt för att orka gå all in på fredagen som började med Jean Grae och som skulle avslutas med Grillat & Grändy hela åtta timmar senare. Vi som varit med ett tag i hiphopsvängen kommer ihåg Jean från mitten av 90-talet då hon gick under namnet Tsidi Ibrahim och senare What? What? och några av er kanske till och med än idag pumpar hennes grupp Natural Resource? Hur som helst är det lätt för mig att bli nostalgisk över en artist som påminner mig om glada dagar i Paris under tidigt nollnolltal och en regnblaskig och ombokad spelning på Hultsfred 2004, fram till senaste mötet på Splash-festivalen med Talib Kweli 2007.

Hon går upp på scen framför den legendariska Company Flow DJn Mr Len med stor pondus iklädd en skinnjacka och gula glasögon och levererar rakt-på-rap. På skiva kan hon ibland låta lite mild och flowa lite släpigt men hon har en helt annan pondus på scen, även om hon kanske gjort sig bättre på klubben än på en festivalscen mitt på dagen. Hon väljer många låtar av det lugna slaget till att börja med, låtar med budskap och själ. Det är svårt att inte gilla henne samtidigt som att det är lite svårt att lyfta på en sådan här plats. Det fick till exempel DOOM erfara på samma scen förra året. Men Jean Grae gör sin grej från början till slut och hinner under sin timme bjuda upp två tjejer att dansa för att visa publiken vägen innan hon ber de båda könen om respons, en hiphopspelning där  faktiskt kvinnorna i publiken överröster männen.

Svart och gult = AIK. Foto: Viktor Ragnemar

Efter att Jean Grae gått av scenen är det många timmar till nästa hiphopspelning på fyravåningsklubben Yaki Da med den beryktade tvåhundrameterskön. Hög tid att lapa sol och öl i ett av tälten och upptäcka andra genrer. Bland annat sänka tempot med Bon Iver och nostalgitrippa med brittpopparna i Blur som verkligen visar att de håller än.

Efter sista spelningen är slut är det bara att hoppa på en fullknökad buss för att se Rico Won och hans nya svenska material live. Med sig på scen har han Meta Four och DJ Confuze. De river av både låtar på svenska och engelska på egna och andras beats. Toffer som spelar lite senare under kvällen iförd en neonlysande vikingahjälm i ett rökmaskinfyllt rum gästar också med sin vers från senaste skivan Underverk.

Sedan rullar kvällen på och Adam Kanyama som lyckas röja stället som om han inte gjort något annat än uppträtt på klubbar, trots sin unga ålder (uttjatat!), och tillsammans med sitt kollektiv One in a Million (OIAM) värmer de upp grillen ordentligt innan bröderna Grillat & Grändy från kollektivet Highwon river av ett riktigt jävla partyset med Aleks direkt från Annedalskyrkans biktbås till alkoholångor i klubbmiljö. Synd bara att stället är en kokande bastu och syret obefintligt. Men det är väl så det skall vara på en festivalklubbsspelning. Däremot tycker jag synd om alla de som stod i klubbkön förgäves. Det kanske är dags att flytta hiphopkvällarna till större lokaler nästa år?

Annika Norlin och Whoa – Det är så logiskt när du börjar fundera på det Foto: Viktor Ragnemar

Forum: 9/8 Way Out West @ Göteborg, Slottskogen

Läs mer:

Kommentarer

   
2012-03-28 13:16
Yela, Odd Future, ASAP, Refused, Frank Ocean och Bon Iver - dom enda jag åker dit för.
2012-03-31 16:36
sincedayone skrev:
Yela, Odd Future, ASAP, Refused, Frank Ocean och Bon Iver - dom enda jag åker dit för.


Alla verkar ha fastnat för odd future men diggar dem inte så mycket... lite för mycket "hipsterhiphop" för min smak..
2012-04-03 0:52
Att se OFWGKTA live lär bli kaos!! =)
2012-05-26 13:56
Vilka ska på Way Out West då? Själv är jag sjukt taggad, tror det kommer bli riktigt nice - bra musik, skönt folk och förhoppningsvis bra väder, kan det bli bättre?
2012-08-09 14:24
Skulle aldrig betala 1595 för att se och lyssna på någon av dessa som jag knappt känner igen
2012-08-14 16:11
Du får väl lyssna in dem på spotify eller youtube och se om du gillat.

Inte direkt WoW fel om du inte hört dessa band/artister innan.
De är ju inga skumma undergroundband/artister direkt såatte.

Du kan alltid anmäla dig som funktionär och jobba efter eller före festivalen om du inte vill punga upp para.

Vill du också kommentera? Bli medlem på Whoa och sätt igång! Är du redan registrerad kan du gå direkt till 9/8 Way Out West @ Göteborg, Slottskogen för att kommentera!