Krönika: Svensk battlescen hetare än på länge?


Allyawan och Sebbe Staxx

Svensk hiphops battlescen skiljer sig egentligen inte från andra marknader i samhället. Det är inte alltid varan med bäst kvalitet som säljer mest och bäst, utan ett starkt varumärke kan räcka långt. En bra förpackning. En smart kampanj. Eller bara känslan av någonting nytt.

Det har gått några veckor sedan Sebbe Staxx battlade mot Allyawan i Basementality Battles. 17 dagar, eller översatt i Youtube-siffror över 180 000 views. Hundraåttiotusen visningar. Mig veterligen måste det vara ett rekord då det kommer till den svenska battlescenen och det märks att battlen fått genomslag. På internet höjs många röster kring den. Vissa menar att Allyawan vann, andra säger Sebbe Staxx. Andra säger att det var en dålig battle, att deltagarna tappade bort sina rim och det var en låg nivå. Att det finns bättre ordkonstnärer med vassare punchlines.

Alla har rätt till sin åsikt. Samtidigt är alla är inte ute efter de vassaste raderna, de ”smartaste” rimmen eller det snabbaste flowet. I mina ögon var det här en riktigt bra, intressant och underhållande battle som kändes äkta. Med andra ord: exakt det jag efterfrågar då jag tittar på ett youtubeklipp. Det var även bland det bästa som kunde hända för basementalitygänget och den svenska battlescenen. För nytt blod är ofta hungrigt blod. Och namn som lockar till sig en ny grupp tittare och lyssnare, en ny marknad, kan aldrig vara skadligt för svensk hiphop. Tvärt om.

Jag kan inte påstå att jag alltid varit ett dedikerat battlefan. Kollat någon gång ibland, men aldrig riktigt följt scenen lojalt. Jag var dock tvungen att se Allyawan mot Sebbe. Det kändes intressant och aktuellt. En känsla av nyskapande, utan att det egentligen skapades någonting nytt. Scenen var densamma, upplägget likaså. Men det kändes nytt.

Efter att ha kollat på battlen fick jag mersmak och började kolla fler videor. Shazaam, Henry Bowers, Mickelito. Det finns mycket kvalité och underhållningsvärde i battleformatet. Det gäller dock att kunna nå ut till alla de människor som dagligen lyssnar på svensk hiphop utan att lägga en tanke på att titta på en battle. För det finns en marknad. Sebbe Staxx mot Allyawan är ett perfekt första steg. En inkörsport som innehöll allt en battle ska innehålla: bra rader, leverans och en känsla av ”vad kommer hända härnäst?”.

Kanske var det här exakt det svensk battlescen behövde. Känslan av någonting nytt.

Såg att förhandstitten för Ostkaka (Karusellen) mot Shazaam  nådde 50 000 visningar på en vecka. Får vi ett nytt visningsrekord 26 juli?

Jag tror och hoppas det.

Forum: [Övrigt] Svensk battlescen hetare än på länge?

Läs mer:

Kommentarer

   
2012-06-12 16:57
Det stämmer fan att svensk battlerap är hetare än nånsin! Kolla bara O-Zones 2-årsevent och nu Vendetta! Så jävla fett, Sverige gör det stort.
mfs
2012-06-13 13:45
Verkligen! Kör hårt nu svenska battlescenen!
2012-06-14 20:13
tycker att det stämmer till 100%
2012-06-15 21:39
det är allt tack vare o-zone! basementallity levererade en fet battle, senast 2011 typ.
2012-06-16 1:07
Konstigt skrev:
det är allt tack vare o-zone! basementallity levererade en fet battle, senast 2011 typ.


vet inte om du var sarkastisk eller ej men allyawan vs jonny storm var ju tvärfet..

håller ändå delvis med dig

Vill du också kommentera? Bli medlem på Whoa och sätt igång! Är du redan registrerad kan du gå direkt till [Övrigt] Svensk battlescen hetare än på länge? för att kommentera!