Recension: Rapper Ted – Kultgubbe

Martin:

Rapper Ted är tillbaka, lite mer än ett halvår sedan radio, bloggar och efterfester plockade upp hans singel Din mamma. Bättre läge att flirta med etern kunde förmodligen inte finnas, men Ted visar tidigt att han inte tänker avvika en tum från den musik han levererat sedan starten med Järfällabrodern Tinitus 1999. På nya albumet Kultgubbe fortsätter artisten med den karaktäristiska rösten att spotta sylvassa och oblyga texter över tunga beats med mycket bas. ”Och även fast jag borde vara mätt så känner jag hunger // både spottar och pratar med mat i munnen” förklarar Ted på spåret Klitoris och gör samtidigt en träffsäker beskrivning över sitt skapande. 29-åringen må ha blivit en veteran i dessa sammanhang, men glöden och drivkraften är fortfarande stark och lyckas åter igen omsättas i flera bra låtar.

Daltone & Diego Jah-samarbetet Fyllot har visserligen två år på nacken, men har inte åldrats en sekund och är som klippt och skuren för förfesten. Sverige skiter på sig med Toffer växer snabbt fram till den solklara favoriten med sin träffsäkra samhällskritik och glimten i ögat, och det är bara att hoppas att den får en slagkraftig video som får chansen att dundra fram på samma sätt som refrängen lär komma att göra live. Jag måste även slå ett slag för Jag går och tankar, där ingen mindre än Cami (som länge spåddes en ljus framtid när RMH växte som snabbast i Sverige) gör ett efterlängtat och trevligt gästinhopp.

Det är svårt att inte gilla Rapper Ted. Han har alltid kört sitt eget race och får mig att minnas tiden när jag satt och pumpade ett högljutt och energiskt Beastie Boys på högsta volym i pojkrummet. Textmässigt kan jag dock sakna mer variation samtidigt som Kultgubbe känns i kortaste laget med sina 37 minuter.

Martins betyg:

Betyg: 3

Viktor:

Jag har en extra plats i hjärtat för Rapper Ted, han får mig att tänka på det arga nittiotalet, innan folk började rappa om självutveckling och sina känsliga hornhinnor. Han känns lekfull och seriös, förbannad och ärlig – samtidigt som han inte följer några som helst regler. När han spottar över beats med sin arga intensiva röst så går det fort som fan, är smutsigt som satan och många gånger är innehållet lika ocensurerat som djävulen själv. Han är en av få som kommer undan med att döpa en låt till Klitoris och säga fitta i varannan låt, för det är så han kör!  Skivan blir som bäst när han gästas av Diego Jah och Daltone på Fyllot; alkoholistrapp på högsta nivån med en grym refräng som fyllekäk. En annan höjdpunkt är när Toffer och Ted skriker över det bombastiska beatet till Sverige skiter på sig och man känner vilken tråkig svensk jävel man är emellanåt.

Viktors betyg:

Betyg: 4

Forum: Whoa recenserar: Rapper Ted - Kultgubbe

Läs mer:

Kommentarer

   

Vill du också kommentera? Bli medlem på Whoa och sätt igång! Är du redan registrerad kan du gå direkt till Whoa recenserar: Rapper Ted - Kultgubbe för att kommentera!