Helrätt Holy Sh!t, men var fanns folket?

När vi talar om bra hiphopklubbar i Göteborg är det oftast en sak som nämns; avsaknaden. Det finns ett fåtal som vågar att spela annat än den nya, hyperkommersiella och själlösa amerikanska hiphop med nödrim som radion tuggar sönder och frustrationen skriker i hiphopparna när ämnet dyker upp. En del talar om sina visioner om att själva styra upp något, men det är – som oftast – mycket snack och lite verkstad.

I torsdags hade Holy Sh!t premiär på Parken i Göteborg. En hel kväll som tillägnades Old School. Det var välplanerat; bra DJs, grym musik (bortsett från en del åttiotals danshits som smögs in), svängiga framträdanden, lite livemålande och lokalen var verkligen inget att klaga på.

Holy Sh!t hade all potential, ändå fick det ingen möjlighet att leva ut det. En sak saknades; folket. Var höll Göteborgshiphoparna hus i torsdags? Även när Mofeta & Jerre körde sina klyschtralliga låtar med DJ Akilles bakom sig så påminde populationen mer om en hemmafest på lågstadiet än en klubb. Var det för sparsamt promotat eller var det folket som medvetet valt att sitta hemma istället och lekt med navelludd? Det går att spekulera i all evighet. Det förvånar mig att stödet så ofta är så litet på oetablerade klubbar och hiphopevenemang när det ändå är så pass efterlängtat och jag undrar var felet ligger. Hur ska hiphopen få fäste i klubblivet om de oetablerade blir ignorerade eller missade?

Ett bra försök av Holy Sh!t, men vi får hoppas att kommande klubbar inte präglas av samma folkbrist; att det är folket som gör klubben har aldrig varit tydligare.

Forumtråd: Helrätt Holy Sh!t, men var fanns folket?

Läs mer: