Intervju med Fittja Chrille

Långt ifrån ok blev en av de mest hyllade låtarna på Masses Gott & Blandat #2.  Men inte många visste särskilt mycket om Fittja Chrille, han som släppt ytterst få grejer i ungefär ett decennium men alltid gjort det bra.

Han var inte lätt att få tag på. Om inte telefonen var avstängd var det ingen som svarade. Så såg det länge ut när vi sökte Fittja Chrille. Men till slut fick Whoa äntligen tag på mannen i fråga och upptäckte en artist som hittat lite balans i livet och går in i studion i början av 2009.

– Jag heter Christopher Jensen, är 30 år ung och bosatt i Fittja sedan 1986. Är singel just nu och min musik förklarar resten.fittja_chrille

De flesta har nog bara hört dina låtar på Masses mixtapes och en vers på Latin Kings Ainaziz. Har du släppt något annat?
– Highestklassikern och Blöta kläder är det enda andra allmänheten fått njuta av. Det är lite halvkeff av mig men det har sina skäl.

På sin Myspace skriver Chrille om en kriminell karriär som började när han var 17 år. Det gick inte att fokusera på både musik och pengar. En verklighet som återspeglas i hans texter. Långt ifrån okGott & Blandat #2 är en mörk och ångestladdad förortsberättelse om alkohol, droger och kriminalitet. Hemmaplan från Gott & Blandat #1 och gästspelet i Ainaziz följer samma spår men skvallrar samtidigt om en dold talang inom svensk hiphop. Sätt dig själv i min sits som släpptes med gruppen Highest har idag blivit något av undergroundklassiker inom svensk hiphop.

Varför har det varit så tyst kring dig?
– Masse har varit jävligt upptagen i år så han har inte haft tid att recorda. Men i januari går jag in i studion och spottar ut ett par classics. Till dess får ni hålla till godo med mina tre fyra låtar på Myspace. Jag kunde ha smitt medan järnet var varmt med Sätt dig själv i min sits och speciellt Ainaziz. Men jag kände mig själv för bra. Som jag levde då hade jag brunnit upp fort om jag slagit igenom. Nu är jag lugn inombords och låtarna kommer lättare. Men det är inte direkt lika lätt att få skivkontrakt som ’01. Så ibland ångrar jag mig, men oftast inte.

Berätta lite om gruppen Highest som du var med i.
– Det var jag, Burre och Isse och Masse som inofficiell medlem. Min bästa vän Mogge var med sista året och vi gjorde tre riktigt tokiga låtar. Tyvärr finns de inte längre för Masses hårddisk fucka ur och allt försvann. De låtarna hade jag mördat för att ha kvar. Mogge gick bort 2004 av cancer i bukspottskörteln. Farsan är död men Mogges bortgång är mitt livs tragedi. Men livet går vidare och han är min största inspirationskälla, inget snack.

Vad kan vi förvänta oss framöver? Solo eller grupp?
– Förvänta er en hel del stränga låtar och betydligt fler än en låt vart femte år. Och jag flyger solo. Närmast tror jag att Fittja Chrille och Stor ska gästa Kartellen. Tror. Det är strängt.

Dina texter beskriver ett ganska stökigt förortsliv. Hur självbiografiska är de?
– Ungefär 97,4 procent och det väl en av anledningarna att jag inte massproducerat grejer. Även om jag gjort mycket som bara grabbarna hört. Jag gillar inte att upprepa mig eller mytomana. Visst är jag lite avis på de som sätter sig ner och skriver tre låtar på en dag, det är imponerande. Men mitt förra liv och musiken fick oftast inte plats i samma rum. Det var lite knepigt att hitta tiden och viljan för rappen mellan supandet, flummandet, baxandet och fighterna. Jag var extremt självdestruktiv. Sen när saker coolat ner sig lite så skrev man en låt eller två om vad som hänt i livet. När jag inte hann ändra ”sönderskjuten på akuten” så var det lite skämmigt. Skrev det för att det rimmade, men jag har aldrig blivit knäppt! Lite studiogangsterfasoner där, ha!

Som producent kunde Chrille ha valt sämre umgänge än den yngste brodern Salazar. De två har känt varandra länge.

– Jag och Masse har känt varandra i 15 år. Han producerade alla Highestlåtarna. De första åren var han lite tillbakadragen, men när det väl lossnade började vi ha jävligt kul. Riktigt soft att supa med. Som producent är ord överflödiga. Han är i mina ögon den tokigaste producenten, punkt. Producenter nu för tiden är så nojiga för att någon inte ska känna igen deras beats så de fastnar i ett sound. Timbaland till exempel, tvi! Masse kan göra all sorts hiphop och han glider fett lätt mellan genres. Det är en guldkille och guldproducent.

Vad har du för influenser?
– Skivan som fick mig att greppa micken var Dre’s The Chronic. West coast när den är som bäst. Jag dör verkligen för 90-tals west coast. 2pac, Scarface, Richie Rich och The Click var det man pumpade på den tiden och det har smittat av sig på min musik. Jag försöker göra låtar som jag själv skulle vilja höra och väljer ofta beats som känns tidlösa. Du ska inte kunna hör om min låt är från igår eller 10 år sedan och det är så jag vill ha det. Sen är jag är filmtokig så filmer är självklart en influens. Och The Latin Kings… ja, vad tror du själv?

Gott & Blandat #1 kallade du dig bara för Chrille. Nu har du lagt till Fittja. Varför?
– Har kallat mig Chrille från Fittja ett bra tag, men på Blöta kläder som Masse lade ut 2005 kallades jag Fittja Chrille. Masse tyckte jag skulle köra på det för det var vad min publik, alla tretton, kände mig som.

Vad gör du utanför musiken?
– Jag tror jag behåller det svaret för mig själv.

Det finns ett par rader om Olof Palme på Gott & Blandat #2. Är politik något som engagerar?
– Självklart står jag på de svagas sida i samhället, men skulle jag bli ”känd” lär du inte se mig bli en pretentiös åsiktsmaskin a la Sean Penn. Folk är naiva som tror att de kan förändra världen med en sång men om folk vill lätta på hjärtat och det resulterar i en tokig låt så varför inte.

– Jag uppskattar verkligen responsen från Långt från ok. Håll span efter mina kommande projekt, bland annat Fittja Chrille Ft. Chepe. Nu säger jag bye bye.

Länkar:
Highest – Sätt dig själv i min sits
www.myspace.com/fittjachrille
Masses ”Gott & Blandat #1″
Masses ”Gott & Blandat #2″

Forumtråd: Intervju med Fittja Chrille

Läs mer: