Guldgruvan: Alex/Academics – Den tickande krokodilen (2008) & The Journal Vol. 1 (2008)

Alex aka Academics

Academics har med sina senaste släpp lyckats hitta någon form av norrländsk själ samtidigt som han också utvecklat ett eget sound och passion för djur och natur. Det kan man speciellt höra på hans fantastiska EP Parken som släpptes i början av året. Men många upptäckte honom nog först med hans skiva Tare Lugnt 4 eller kanske genom hans låt Mitt folk tillsammans med Organismen. Hur som helst så har han hunnit med en hel del i sin discografi. 2009 släppte han sin skiva The Journal II på Whoa men innan dess hade han redan fått ut två stycken släpp, och de två släppen kan du nu ta del av via Whoa och Guldgruvan. Trevlig lyssning!

Läs en kortare intervju med Academics nedan.

När du lyssnar på ditt äldsta material vad tänker du då och vad får du för känsla?
- Jag skrattar ihjäl mig hur roligt jag låter! Samtidigt så älskar jag att höra hur oförstört pretentiös jag är, och hur högt upp jag sätter ribban rent litterärt. Jag når verkligen inte ens halvvägs dit jag siktar, rent musikaliskt, men det finns en tydlig charm med detta… Att inte nå hela vägen, att vara totalt jävla överambitiös. Jag blir stolt över mig själv då jag inser att den (lite löjliga men kanske genuina) fantasi- och drömvärld som återspeglas i de här tidiga grejerna är densamma som jag blickar mot idag när jag gör musik… Rädslan för Den tickande krokodilen (tiden, som Barry gestaltar den i Peter Pan) och fascinationen för människan och naturen, exempelvis. Och jag känner att jag till stor del är samma person som jag var då… Många av de texterna jag skrev på den här tiden är de finurligaste och smartaste jag försökt skriva, och rimstrukturerna är ibland komiskt komplexa. Musiken blir helt klart lidande av detta, och på senare år tror jag mig ha lärt att balansera detta på ett relativt hälsosamt sätt. Jag älskar fortfarande 1 – 2 – 2 – 1 rimstrukturer emellanåt, men gör idag hellre som ett trumfill i slutet av en 8a än som en standarstruktur.

Vad har du på gång musikaliskt nu?
- Jag har under de senaste tre åren fokuserat på att verkligen försöka lära mig sjunga och spela bra. Det har varit tufft, eftersom att jag i grunden är jävligt talanglös. Min enda egentliga talang är nog mitt tålamod, som får mig att likt en idiot fortsätta att nota samma sak, långt efter punkten då vilken intelligent människa som helst skulle ha gett upp skiten och gått och gjort något vettigt istället. Efter ett par års nötande så kände jag att jag började närma mig att vara tillräckligt bra för att utan för mycket digitalt manipulerande och omtagningar spela in en EP (Parken), som jag faktiskt vågade släppa. Eftersom det var det första projektet där jag i princip bara sjunger så var jag nervös, men jag är sjukt tacksam över det mottagande den har fått, både här på Whoa och överallt egentligen. Det känns sjukt bra att komma hem igen nu efter att jag varit ute och rest och försöka få klart fler låtar, både hiphopgrejer och soulpopgrejer.  Det främsta målet är definitivt att försöka få klart en fullängdare, eller… åtminstone en till EP innan året är över. Jag har många låtar som jag skrivit och kommer att försöka spela in så fort som jag är tillbaka från tropikerna.

Vilken svensk hiphopskiva skulle du helst se i vårt Guldgruvan-arkiv och varför?
- Phonetiks Sound of Speech EP! Fantastisk.

LADDA HEM ”DEN TICKANDE KROKODILEN” GENOM ATT KLICKA HÄR

LADDA HEM ”THE JOURNAL VOL. 1″ GENOM ATT KLICKA HÄR

Vill du släppa din musik eller annat material genom Guldgruvan?
Om du är intresserad av att släppa din äldre musik genom Guldgruvan eller vill tipsa om en release vi bör släppa, maila [email protected]. Samtliga releaser hittar du här: blog.whoa.nu/guldgruvan-arkivet

Läs mer: