Peace & Love – Torsdagen

Johan Alander svävade på rosa moln när han träffade CK

Whoas andra dag på Peace & Love blev en händelserik och spännande dag med många roliga skeenden. En dag som började lite senare än tänkt då Petters föreläsning på Athena på eftermiddagen blev 35 minuter försenad på grund av att en kabel saknades. Skärpning P&L! Men de som ändå pallade sitta kvar och offra första 15 minuterna av Slagsmålsklubben eller sista timmen av Regina Spektor fick höra en av Sveriges mest tongivande svenskspråkiga rappare berätta om sin uppväxt med resor till Toscana och språksvårigheter i skolan. Detta gjordes tillsammans med bilder från förr. Tyvärr blev hiphop-berättelserna ganska korta och ytliga med tanke på att många i publiken förmodligen upptäckte Petter genom hans musik tillsammans med September. Detta gjorde att Sherlock-anekdoterna spolades ganska snabbt förbi. Men det var heller inte detta som föreläsningen handlade om utan Petters språkliga utveckling och hur man kan lyckas trots undermåliga studieresultat under gymnasieålder. Det är en intressant föreläsning för en person som vill veta mer om Petter och hans artisteri.

Den nya svenska supergruppen Jens med Jens. Foto: Malin Österberg

En annan person som Whoa gärna hade hört berätta mer om sin musik och sin karriär är Jens Reisch eller Chords som han heter när han rappar. För vad vet vi om Chords uppväxt och tidiga karriär egentligen? Vi vet åtminstone att han drack San Miguel som ung, eller om det nu bara var för att det skulle rimma på ”saftig smäll”. Hur som helst får han precis som oss andra nöja oss med Norrlands Guld på petflaska eller Pistonhead på burk för 50:-. Men tillbaka till Chords-spelningen där man fick höra hela fyra livepremiärer men också gamla godingar från debuten. Senaste gången Chords spelade på Peace & Love var för två år sedan även om hans upprepade gånger hävdar att det var fyra år sedan. Då hade han inte med sig livebandet Spiderdogs som back up utan istället en övertänd DJ Large som lyckades hetsa fram två extranummer. Denna gången blir det betydligt mer lugnare och musikaliskt och soundet från hans andra skiva gör sig mer rättvist. Mofeta blir konsertens gästrappare i den gassande solen som får publiken att skaffa sig en riktigt go sidbränna. Chords bevisar att han är en av Sveriges bästa rappare genom tiderna och Rhymesayers-rapparen Grieves som Whoa hänger med under kvällen är uppenbart tagen av svenskens rapskills.

Mofeta med glitter runt handlederna. Foto: Malin Österberg

Efter spelningen var det dags för lite öl innan kvällens andra hiphoprelaterade spelning med inga mindre än Mofeta & Jerre. Det blir en stundtals ganska långsam och slö spelning där gruppen gått åt långa musikaliska partier och sångupplägg. Men showen bjuder också på freestyles, klassisk rap och ett gästspel från Chords. Favor for a favor som Scarface rappade på Nas tredje platta. Hur som helst så har den manifestpris-vinnande gruppen hittat sin gren och sound inom svensk hiphop. Det har också Veronica Maggio som avslutar kvällen på stora scenen med en ganska taskig breath control. Sådan tur då att hon några låtar in i spelningen bjuder upp Petter och Daniel Adams Ray för att köra Längesen respektive Inga problem. Att artister gästar varandras konserter är en av de stora behållningarna på festivaler. Synd att det inte är någon stor svensk hiphopdag på årets festival så att man kan få se en riktigt stor stage-cypher. Låt oss hoppas att Labyrint vågar bjuda upp Henry Bowers eller Albin Gromer på fredagens spelning.

Petter och Daniel Adams Ray gästade Veronica Maggio. Foto: Malin Österberg

Läs mer: