Recension: Kendrick Lamar i Malmö (11/2)

Kendrick Lamar KB

Foto: Tom Samuelsson

Jag har bara sett Kendrick Lamar live på film innan, när han gästar Dr. Dre på den vansinniga Coachellakonserten från i våras, innan han hade släppt good kid, m.A.A.d city. På klippet ser han ut som en ganska obekväm kille som står bredvid sin största idol och mentor, och det kanske han också var. På Kulturbolaget igår var han betydligt mer avslappnad: iklädd endast svart t-shirt och jeans spelade han en väl avvägd blandning låtar från sina album och mixtapes, och lekte med texterna som oftast satt ganska bra.

Kvällens stora överraskning var dock publiken: sällan har jag sett en så varierad publik uppvisa så mycket kompetens. I lokalen fanns en blandning av instagrammande hipsters och headnoddande hängbyxor; vad de hade gemensamt var att de hade gjort sin läxa. Oavsett vilken låt som spelades rappade de med och det blev inga pinsamma tystnader när Kendrick riktade mikrofonen ut i publiken: texterna satt varje gång. ”Tänk om man berättade för honom att det sitter ett främlingsfientligt parti i vår riksdag” sa någon i mitt öra under m.A.A.d city, ”han skulle aldrig tro på en”. Och ja, det stämmer nog. ”This is the best motherfucking show I’ve ever been to!” skrek nämligen rapparen själv exalterat vid ett tillfälle, medan man rodnade och bara ”äsch, det säger du bergis till alla” men samtidigt insåg att det nog också stämmer.

Helt enkelt: kärlek åt båda hållen.

När the good kid från Compton i slutet av den timslånga spelningen deklarerar att det nu ska bli fest och kör hitten Swimming Pools (Drank) är publikens extas om möjligt ännu större. Jag klunkar girigt av min egen drank och känner mig rusigt stolt. Kendrick Lamar har gjort en bra konsert, och de som tittade har gjort den ännu bättre. Vi får tacka för din ödmjuka approach och din härliga scenenergi, Kendrick, men även säga: varsågod för den engagerade publiken. Hoppas att du tyckte Malmö var en g.A.A.l.e.n stad.

Forum: 11/2 Kendrick Lamar @ KB

Läs mer:

Kommentarer

   

Vill du också kommentera? Bli medlem på Whoa och sätt igång! Är du redan registrerad kan du gå direkt till 11/2 Kendrick Lamar @ KB för att kommentera!