Guldgruvan: Sexfemman – Doggybag (2008), Fruängen Fixtape 1 och 2 (2010)

Sexfemman har i många beskrivningar ansetts vara en rappare av ”den nya skolan” men det stämmer väl bara till en viss del då ha redan under första halvan av 00-talet hade en duo vid namn L.E.G.A.V. tillsammans med Knubbe. I övrigt har Slang Musik-rapparen Roine hunnit släppa två album under eget namn och nyligen en EP med skåningen Nomaden. Utöver dessa släppen har han också släppt tre stycken mixtapes som alla tidigare funnits för gratis nedladdning, men som idag lider av det allt för vanliga syndromet ”döda länkar”. Så låt oss på Whoa presentera Sexfemman gånger tre! Trevlig lyssning!

Läs en kortare intervju med Sexfemman nedan.

Hur ser du tillbaka på dina Fixtapes och ditt Doggybag mixtape idag i jämförelse med ditt senaste solosläpp och samarbete med Nomad?
- Doggybag ser jag tillbaka på som en ”prova på”-period. Jag befann mig i en oerhört spretig situation med influenser från alla håll och kanter när jag fyllde denna påse med rester. Jag hade egentligen ingen aning åt vilket håll jag ville ta min musik, jag tänkte som en 6-åring frigjord från den mentala portens väktare då det inte existerade några normativa begränsningar i skrivprocessen. Jag ser Doggybag som ett första utkast till den Sexfemman som kommer att modelleras åtskilliga gånger innan slutprodukt. Detta alster blev som en doggybag med överblivet material som av någon anledningen inte klarade gallringsprocessen till mitt debutalbum Grimaschmusik. Det var också här som grunderna för det intima samarbetet med personalen i Safehouse skulle komma att inledas. Även Grimaschmusik kom att bli en innovationsprocess där vi lekte med form och uttryck för att på något börja definiera hur Sexfemman skulle uttrycka sig . Med Fruängen Fixtape 1 & 2 började jag nog ta en mer bestämd och genomtänkt riktning, fortfarande genomsyrad av spontana ingivelser men med en tydligare röd tråd i sömmarna. Vad som för mig är speciellt med mina Fixtapes är att jag fick genomgå hela processen utifrån egen maskin. Jag snickrade ihop beatsen i garageband, spelade in rappen hemma i mitt vardagsrum via den lilla inbygga mikrofonen i min laptop, arrangerade, mixade, gjorde omslag med mera. Även om det förmodligen skulle kunna ha gjorts mycket bättre med hjälp av professionella producenter, tekniker och grafiska formgivare så är jag oerhört glad och stolt över att jag gjorde det själv. Jag känner att jag utvecklades enormt mycket tack vare detta och jag är nöjd med resultatet.

Med detta i bagaget skulle mitt senaste solosläpp Favorit i repris komma att bli till en sorts kompromiss baserad på föregående släpp. Jag måste nog ändå säga att Favorit i repris är mitt mest samlade projekt både vad jag gäller tillvägagångssätt i skrivprocessen och i studiosammanhang. Tillsammans med Marcus, Stuffe och Daniel Savio kom Favorit i repris att bli till en experimentell familjemiddag. Till skillnad från Grimaschmusik så är formaten och teman på låtarna på Favorit i repris närmare besläktade med begreppet igenkänningsfaktor. Men likt Grimaschmusik så är väl även Favorit i repris mer likt en smalfilm på den lokala biografen än en Hollywoodproduktion. Jag är dock enormt nöjd med min andra skiva då jag känner att vi fick till någonting väldigt säreget med vår alldeles egna stämpel, Slangmusik. Samarbetet med Nomaden och Ezzofresh har öppnat nya dörrar som har tvingat mig att lämna min säkra zon och ge mig på nya sätt att skriva och leverera texter. Ezzofreshs produktioner leder mig in i nya tankebanor där jag inte har cirkulerat förut. Inspirerad av Nomadens sätt att skriva och rappa så får jag en kreativ injektion med nya tanketrådar. Då jag tidigare mer eller mindre alltid har suttit och skrivit på egen kammare så har jag i denna gruppkonstellation möjligheten att hela tiden bolla idéer fram och tillbaka med Nomaden, vilket kan underlätta skrivprocessen något oerhört. Att vara två rappare möjliggör en helt annan typ av dialog som kan vara svår att komma åt på egen hand.

Du verkar ha många planer och projekt på gång. Vad är ditt nästa steg?
- Nästa steg är en platta med Ezzofresh och Nomaden då vi numera är SOM FAN på heltid. Sexfemman som soloartist ligger mer eller mindre på is för tillfället.

Vilken svensk hiphopskiva skulle du helst se i vårt Guldgruvan-arkiv och varför?
- Jag skulle vilja se Föder nått nytt med Ayo. Folk kommer ihåg mig som tomten i en gran, det får räcka som motivering.

LADDA HEM ”SEXFEMMAN – DOGGYBAG” GENOM ATT KLICKA HÄR
LADDA HEM ”SEXFEMMAN – FRUÄNGEN FIXTAPE” GENOM ATT KLICKA HÄR
LADDA HEM ”SEXFEMMAN – FRUÄNGEN FIXTAPE 2″ GENOM ATT KLICKA HÄR

Vill du släppa din musik eller annat material genom Guldgruvan?
Om du är intresserad av att släppa din äldre musik genom Guldgruvan eller vill tipsa om en release vi bör släppa, maila [email protected]. Samtliga releaser hittar du här: blog.whoa.nu/guldgruvan-arkivet

Forum: [Guldgruvan] Sexfemman - Doggybag (2008), Fruängen Fixtape (2010) och Fruängen Fixtape 2 (2010)

Läs mer:

Kommentarer

   
2012-10-09 1:41
Svinfett som grisfläsk! Ingen som kan fixa fruängen fixtape 2 i separata mp3or?
2012-10-10 21:12
Det vore trevligt. Känns som nån som är effektiv att klippa i mp3-filer borde ta på sig det jobbet. Höja sin karma lite :)
mfs
2012-10-21 19:19
En del godbitar på de är mixtapen!
2012-10-22 0:29
ingen ny guldgruva idag?
mfs
2012-10-22 7:53
jaojao_: Kommer i kväll. Livet.

Vill du också kommentera? Bli medlem på Whoa och sätt igång! Är du redan registrerad kan du gå direkt till [Guldgruvan] Sexfemman - Doggybag (2008), Fruängen Fixtape (2010) och Fruängen Fixtape 2 (2010) för att kommentera!