Tags & Throws – Daytime Bombing with HNR

Bild från tagsandthrows.com

Om du har någorlunda koll på vilka tags som sitter på väggar, elskåp, dörrar och soptunnor i Stockholm så har du omöjligt missat HNR.

Bombing är den ”smutsigaste” delen av graffiti och tas tveklöst upp när det debatteras lagliga väggar. Det är ofta tags och bombing man har som argument när man, som anhängare till nolltoleransen, vill peka på att graffiti gör staden ful och otrygg. Jag personligen tycker att tags kan vara riktigt snygga och skickligt utförda men jag förstår att personer som är mindre insatta har svårare att se det konstnärliga i dem. Tags & Throws som dagligen lägger upp bilder på tags har hela 6500 followers på Instagram, så uppenbarligen finns det ett intresse.

För drygt en vecka släpptes alltså Daytime Bombing with HNR där de följer med ut en på dags bombing. I filmen får vi höra hur personen från HNR tänker och vad hans drivkraft är. Kanske kan det ge dig en mer nyanserad syn på tags och bombing?

Filmen hade premiär på stocktown.com där du även kan läsa en intervju med Tags & Throws.

Forum: Tags & Throws – Daytime Bombing with HNR

Läs mer:

Kommentarer

   
2012-10-09 22:06
Tung intervju/monolog.
Synd att hans senaste stil är så ful bara :/
2012-10-15 16:20
Najs, synd bara att hans handstil suger. Väldigt modigt annars.
2012-10-29 3:01
HNR e fan kung! Han har kört konsekvent sen tidigt 90 tal... Han kör sin egen pryl, skiter i alla andras stereotypa default stilar. Hoppas han aldrig slutar upp!
2013-07-23 0:41
Hnr! Det var ju en egen stil... Ett skämt eller?
Knappast något han är ensam om. Den stilen har vi ju alla gått igenom! Skillnaden är att de lite mer begåvade har förmågan att utvecklas. Att konsekvent undgå utveckling är inte direkt något signum för genialitet... Genom mitt arbete kommer jag ofta i kontakt med liknande talanger. Jobbar med personer som har ett intellektuellt handikapp. Många av dessa tangerar och överträffar HNR:s prestationer med hästlängder.

Graffitibombare, ja... graffitiartist, knappast! Att bomba som han, kräver ingen större begåvning.
2013-07-28 23:32
Kom igen nu, visa lite respekt för NO1. Han har kört allt som finns och gjort det länge och om man har lite koll vet man att han också gjort det med hur mycket stil som helst så tänk till innan ni skriver så gör ni inte bort er.
2013-08-05 4:04

@braindamage.
Tjaaa, när HNR visat sig vara en person som uppenbart själv har svårt för att hålla igen eget dyngsnack om andra, betydligt större historiska namn än han själv, så har jag svårt att se hur hans tidigare meriter skall vara garant för fortsatt respekt från omgivningen.
Respekt är en färskvara, något man skall förtjäna och inte kräva genom att trycka ner och söka minska sin omgivnings storhet, då är den förverkad.

Bara för att han en gång i tiden stått för stil och kvalité, så betyder det inte att all framtida slappegraff signerat HNR kommer locka till samma beundran. Mina ögon bländas inte av personens existens i sig eller tidigare meriter (även om jag fortfarande kan hysa respekt för hans tidigare proddar), min beundran nås genom vad individen står för och det han står för idag är minst sagt sorgligt. I synnerhet då han själv väljer att dissa artister som valt att fortsätta sin vandring på den höga hantverkskvaliténs stig.

Dagens HNR-manér: Lekfullt, kanske. Charmigt, ett litet tag. Ambitiöst, knappast. Inspirerande, föga. ...men satans så sorgligt att finna en hängiven förblindad skara av beundrare som sväljer all drövel som spottas ur. Kom igen, ni kan ju inte helt ge upp ert kritiska tänkande bara för att en gång i tiden dreglat för hans proddar. Läskigt bra material att frossa i för en blivande sektledare, en publik som bugar djupt inför vad skit som helst.

Sorry, jag klarar inte av att beundra sjabbiga throwups och dassig stil på tags... Den tiden är förbi. Den nu tidstypiska fulsnygga svenska slappegraffen har regerat allt för länge, nyskolan har helt glömt bort vad allt som kallas för ambition & kvalité betyder (om de ens hann uppleva det), därför förblindas av vad skit som helst som når stadens plana ytor. Förebilder som HNR klara sig svensk graffiti utan.

Men lyft gärna in länkar till hans tidigare proddar, de som ska stå för stil, så finns ju en chans att den nu skadade bilden av hans kreativa förmåga kan återhämta sig.
2013-08-07 9:58
Jag tyckte han hade några poänger helt klart.
Men i det här fallet var det ju mer intervjun och hans tankar om bombning som var intressant, inte hans stil.

2013-08-11 14:16
rumpnisse P28

Killen med kollen som tror HNR är en person. Hahaha.
2013-08-13 18:31
@braindamage - HNR, Inte så många fler aktiva kvar i crewet än Hacke. Eller har jag missat något? Fast det spelar inte så stor roll om jag har, då det ändå sällan kommer annat än throwups och lågkvalitativa proddar signade med HNR. Då e det än mer skrämmande att utveckling på ett helt crew går samma väg i utveckling.

Efterlyser fortfarande bilder eller länkar till hans mer kvalitativa material. Välkomna att väcka mig ur min okunnighet, för än så länge har jag inte blivit övertygad om hans storhet.
2013-08-18 0:55
Jo, Sverige behöver inte mer sån här Ful stil, från allt och alla, finns betydligt mycket fult, speciellt sånna som försöker sälja graffiti och kan inte ens hantera färg eller burkarna.

Kvalitet framför kvantitet, och det är något som kommer göra skillnaden mellan klotter och Konst , och som ni ser det är inte skillnad på klotter och konst.

Graffiti främjande är en bunt av sellouts, så som Highlights, hitta på nya grejer, Var kreativa istället för att hålla på med samma skit fula grejer som dom alltid gjort.

Lär er av Ligisd, sånna Artister är att beundra, hur tiden går hur man utvecklas, tyvär så gör inte många andra målare det.


Mof hej, bst och alla andra äckliga crews är bara äckliga ser inget att ta upp eller skryta från dessa äckliga stilar.

Kolla på pms det gör skillnad men behåller en gammaldags egen stil.


Utvecklas eller sluta det finns gott om toys redan som tror dom är kings, jag säger bara spotta på dom.
2013-08-19 13:51
En klassiker. Den som har starkt hävdelsebehov och har svårt att mäta sig kvalitativt med konkurrensen, den skriver gärna om reglerna. Hävdar att kvalité är "bögpilleri" och skit, inte äkta. Att det är kvantitet som är det enda, sann graffiti. Vem som helst kan skita mycket, bara man äter utav bara fan!
2013-08-19 15:12
Sverige har blivit ett skämt sedan slappegraffen etablerat sig som norm. En stil varenda ny- och mellanskolare hänger sig till efter att ha grävt ner sig i "minsta motståndets lag".
Sverige må vara ett framgångsrikt i-land inom många områden, däribland design, men jämfört med graffitiartister i många av världens fattigare delar, så är svensk graffekvalité underutvecklad.

Då Ahmad ibn Fadlan (diplomat och krönikör på uppdrag för kalifen i 900-talets Bagdad) mötte befolkningen på den skandinaviska halvön, så var det jordstampat golv som var trendigt.
Nog var vikingen en jävel på att slåss och våghalsig i sina utfärder. Och dom kunde hacka fram tecken i sten också, det får vi inte glömma.
Dom egenskaperna kunde man dock tillskriva många i Bagdad, skillnaden var att dom trampade runt på välpolerade marmorgolv i pelarsalar, dekorerade med förgylda stenstatyer och handknutna, motivdesignade orientmattor.

Där är fan svensk graffe idag. Mest å värst men helt utan finess!

Vi har stora förutsättning för att lyckas. Svårkontrollerade billacker och hemmasnickrade caps har ersatts av pigmentproppade, specialdesignade cans för graff och en drös olika funktionscaps man kan köpa i storpack.
Förebilder från 80-talets svenska graffescen börjar vakna till liv och (med motiverad ringrost) återintroducerar sökandet efter kvalitet, även om det smittat av sig minimalt.

80- & 90-talets kungligheter kunde, liksom nu, aldrig nå sin status som "kung" om dom inte målade panels, slängde upp throwups och drog tags under sin framfart. MEN dom kunde aldrig tituleras som graffitikung om dom inte gjorde det med högkvalitativ stil och precis can control. Möjligen hade storklottraren förtjänat titel som kung över bombing.

HNR är bara en i mängden av alla som fixerat sig vid att bombing är äkta graffe. Ta några extra varv med "Style Wars", så lär poletten trilla ner. Att göra det med stil var minst lika viktigt som kvantitet för våra älskade pionjärer, med ett STORT undantag, CAP. "Not the biggest, or the beautifullest. But moooooore!"

Vem fan har kommit på idén om vad som är äkta å inte?
Och för övrigt, ta en titt på CAP:s hemsida så lär ni fatta varför mooooooore var så viktigt.

http://www.artistcap1.com/writtenonthewalls.html
2013-08-19 15:48
@rapparen09

Ligisd har nått långt. Nytänkande, stilskapare och tekniksäker. Pressat sig genom en mängd av stilar längs en lekfull väg. Han har definitift jobbat sig fram till den kungliga hallen. Big up... Hatten av för ligisd.

Toys tar gärna på sig självutnämnda rojalistiska titlar så fort dom snurrat runt lite med cans i sin folkölsfylla. Tra-la-la-la-attityden, spela lite korkat oskyldig då man ska dra tags i vardagsrusningen. Jo jag tackar, mäkta imponerande!

Jag har själv varit med, som passivt "moraliskt stöd", då representant för 90-talets kungligheter, artigt bett rusningstrafikens pendelresenärer flytta sig från 4-gruppen för att inte grisa ner deras kläder då han skulle dra sin tag med fat Cap upp över rutorna. För några år sedan fick jag kolla in ett fotoalbum, där jag hittade ett skönt foto från 1995. Pike hade pressat sig in i en fullsatt 4-grupp i Stockholms tub, för att dra sin tag. Dock med penna. Goa miner på de civila, priceless!

Ambitionen har övergett våra toy-kungar. Dom kan väl sitta där hemma å flasha sina tags å throwups för den interna intresseklubben. Fortsätt räkna era 10-öringar, så kan äkta kungligheter blåsa upp sina tusenlappar som väcker intresset långt utanför den interna småpojkskolan.

Jo, jag är sur och förbannade på skiten som kommit att representerar min stora passion.
2013-10-19 20:47
Det spelar ingen roll om en person varit aktiv i 10 år och har kört hur snyggt som helst en gång i tiden. Om en person kör fult nu är väl ändå det som räknas om ämnet rör nutid? Sen har väl alla sina bra och dåliga dagar och det påverkar ens kråkor.

Det tråkiga med denna video är att INGEN tag är något vidare om man faktiskt jämför med liknande prylar och som är grymt lagda. Men att han fick sig en egen doku förvånar mig.

Nutid är nutid och det är det som räknas, man kan inte leva på gamla meriter.

Vill du också kommentera? Bli medlem på Whoa och sätt igång! Är du redan registrerad kan du gå direkt till Tags & Throws – Daytime Bombing with HNR för att kommentera!