Rapport från Vendetta (OBS SPOILER)

Skorna är snörade och jag känner vinden slå mot ansiktet. Som vanligt är jag sen. Men känslorna infinner sig ändå. En förväntansfull hiphop-fantast är på väg för att se Sveriges första rapbattle-turnering i det här formatet, en historisk händelse. Den bästa ska koras och detta är första steget. Jag stressar ordentligt innan jag slutligen når min destination. Det är tomt utanför och ingen mäktig bas hörs inifrån (helvete). När jag klampar in på Babel hör jag ett r-ljud jag hört förr. Shazaam står och läxar Sabotage och det är andra ronden. Slutsats: jag har missat Spakur vs Nomad, en av de drabbningar jag hade sett fram emot mest. Ett snabbt stopp på Babels livsfarliga toalett är givet innan jag tålmodigt trycker mig fram mot ringen för att höra resten. Svett och alkohol blandas i den nästan syrefria luften, förväntningarna är alltså höga även på andra håll. Sen försvann tiden som begrepp och kvar väntar (bara) ruggig battleunderhållning. Stämningen är nervös. Publikreaktionerna är inte vad de brukar vara, istället finns en påtaglig känsla i luften som förnimmer om intensivvitet. Nu snackar jag bara sörja, men det ligger något i det.

Det är en stor glädje för mig att märka vilken extrem vikt rapparna lagt på sina texter och planerande av upplägg. Inte en enda deltagare underpresterar utan tvärt om, tydliga förbättringar märks från alla håll. Fantastiskt! Det slår mig hur förbannat skickliga battlerappare vi har i Sverige och vilket helvete det måste vara att ha rollen som domare under kvällen. Feta punchlines, komplicerade rimscheman, on point rebuttles, bra delivery. Alla de där nördtermerna genomsyrar battlarnas prestationer. Besvikelsen i förlorarnas ögon efter domsluten var väldigt märkbar, en del såg rent bedrövade ut. Men det är precis så det ska vara. Det här är utslagning, bara de som gjort bäst ifrån sig går vidare. Men alla som ställde upp är hjältar oavsett, det var löjligt hög nivå på bars i Malmö igår kväll. Big up till alla deltagare, ingen skugga kastas över någon! Många detaljer minns jag inte och det är inte utan anledning att klockan stod på 16.43 när jag vaknade idag. Men jag måste ge en extra shout out till Nicko Mack för en av kvällens fetaste rebuttles!

Upplägget på kvällen var intressant. Fyra battles, paus, sen fyra battles till. Det var ett bra upplägg, förutom det faktum att det kändes som att kvällen tog slut mycket fortare. Från ingenstans susar en röst genom högtalarna ”det var sista battlen”. Vad i helvete? Då var det helt plötsligt över. 16 deltagare har blivit 8. Jag smäller i mig ett par öl till och försöker sammanställa kvällen i huvudet. Allt är bara en röra, en bra röra visserligen. Så mitt i all glädje, eftertänksamhet och analyserande får man (som vanligt) se det dystra blå sirenljus som vi så tydligt känner igen mot Malmös mentala tegelväggar. Någon var dum mot vakterna. Samma sak hände på 2års-jubileumet, men då märkte ingen det. Tur det, en möjlighet mindre för media att smutskasta hiphopen.

Sammanfattningsvis kan jag bara konstatera det som konstaterats av oss här på Whoa de senaste 2½ åren: svensk battlerap är på otrolig framfart och det ska bli väldigt intressant att följa de fortsatta skeendena i Vendetta och hur battlescenen utvecklas och tar sig vidare när turneringen väl är över och en enda battle MC står kvar som vinnare. Nu är tävlingen igång på allvar och nästa gång (i augusti) besöker Vendetta Linköping för att göra sig av med ytterligare fyra deltagare. Missa inte detta och fortsätt stötta svensk battlerap! Här nedanför följer skitstora spoilers.

 

Vinnarna i Vendettas första omgång:

Nomad vs Spakur

Sabotage vs Shazaam

Grizzly vs R-Man

Mr Cool vs Martin Zamora

Hyper vs Jimmy Pistol

PziClone vs Crackson

Kalle Balik vs NickoMack

Third Eye vs Gustav Fasa

 

Och de matcher vi kommer att få skåda i Linköping är alltså som följer:

Sabotage vs Nomad

PziClone vs Grizzly

Third Eye vs Hyper

Mr Cool vs Kalle Balik

 

Whoas redaktion tippade Vendettas första omgång och om du vill kan du själv räkna ut vem av oss som vann här.

Forum: [Övrigt] Rapport från Vendetta (OBS Spoiler)

Läs mer:

Kommentarer

   
2012-07-02 1:54
exakt alla dem jag ville skulle gå vidare gjorde det, pziclone, cool, third eye, nomad. detta lär ju bara bli fetare
2012-07-02 8:17
Extremt förvånad över att R-man åkte ut i första, hade honom som given favorit. Ska bli intressant att se matcherna då jag inte kunde vara där = / ...
2012-07-02 12:49
Olzen skrev:
Extremt förvånad över att R-man åkte ut i första, hade honom som given favorit. Ska bli intressant att se matcherna då jag inte kunde vara där = / ...


word

underpresterade han? eller gjorde grizzly historiens största step-up?
2012-07-02 12:55
agche skrev:
Olzen skrev:
Extremt förvånad över att R-man åkte ut i första, hade honom som given favorit. Ska bli intressant att se matcherna då jag inte kunde vara där = / ...


word

underpresterade han? eller gjorde grizzly historiens största step-up?


En blandning, kan man säga. R-Man var absolut inte dålig, han var bra (alla battles höll sjukt hög nivå). Men det var inte heller hans bästa match hittills, antagligen inte heller hans näst bästa så att säga. Grizzly däremot gjorde, som du kallar det, "historiens största step-up". Kanske näst efter Spakur vs NickoMack iaf.

Vill du också kommentera? Bli medlem på Whoa och sätt igång! Är du redan registrerad kan du gå direkt till [Övrigt] Rapport från Vendetta (OBS Spoiler) för att kommentera!