Nordic Battle Of The Year under Malmöfestivalen

bil3

Mellan den fjortonde och tjugoförsta augusti tog den årliga Malmöfestivalen plats på stadens gator. I år var det 25års-jubileum och människor från såväl Skåne som andra delar av landet hade vallfärdat till hjärtat i söder. Tusentals upplevelser för alla sinnen trängdes i det fullspäckade schemat; allt från smaker som chokladdränkta pannkakor och langos  till musik från Pauline, Lady Sovereign, Stor och Promoe.

Men det som lockade mig från huvudstaden till det som skulle bli mitt första Malmöbesök var det nordiska mästerskapet i Breaking, Nordic BOTY. På fredagskvällen under festivalens sista dag var det äntligen dags för de nordiska breakarna att inta den lilla scenen i Raoul Wallenbergs park för att tävla om en plats i världsmästerskapet i breaking, Battle Of The Year, som kommer att äga rum den sjuttonde oktober i Braunschweig (Tyskland). Dj Jam One stod för musiken under hela kvällen och som domare fick vi se Renegade (SE), Freeze (SE) samt Ken Swift (US). Bänkarna var helt fullsatta och framför scenen trängdes en förväntansfull publik.

bil5Abscence Crew (NO) var först ut på scen och inledde tävlingen till toner från James Brown som sedan växlade till en levande bombox. Lite taskigt synkade, men en fröjd för ögat i spraymålade tishor och med en liten input locking. Familia Loca (DK/SP) körde på skelett, svart och vita slipsar till deras vågade danskombination med många vågade inslag och inslag av popping. Här inkluderades även det aningen uttjatade ”jag hoppar på handen tills den nästan går av” till publikens jubel, vilket även crewet efter ansåg vara ett brilliant drag. Floor Knights (NO) började sin show med att kravla ur en vit kokong för att sedan bjuda på en show som föll så bra som dominobrickor.  Hela uppvisningen var fylld av rörelse från samtliga medlemmar från början till slut, men jag undrade stundvis var dansen tog vägen då akrobatiken blev lite väl central. Därefter var det dags för svenskarna. Grounded (SE) bjöd på en lite stel, men galet synkad show med old school hiphop dunkandes i bakgrunden. Mot slutet tog de chansen att var och en visa vad de gick för vilket fungerade förvånansvärt bra tack vare de perfekta avlösningarna. Sist ut var Octagon (SE) som bjöd på en show med många humoristiska inslag. Lite virrigt, lite osynkat,  men oerhört mycket energi vilket gjorde det omöjligt att slita blicken från scenen.

Efter de spektakulära showerna var det dags för crewen att battla mot varandra. Abscence Crew slogs ut och semifinalerna gick mellan Familia Loca och Grounded samt därefter Octagon och Floor Knights. I finalen hamnade Familia Loca och Octagon, i vilken Octagon – inte helt oväntat – battlade sig till titeln som nodiska mästare i breaking.

Ett helt fantastiskt event på en underbar festival. Nu väntar jag bara på nästa års tävling som kommer att utökas till även solotävlingar inom breaking, popping och locking samt 2vs2 b-girl battles…

Vi gratulerar Octagon till titeln som nordiska mästare samt Grounded som tog hem titeln för bästa show.

Ses nästa år igen!

bil2

Forumtråd: Nordic Battle Of The Year diskussion på Whoa

Läs mer:  Battle Of The Year’s officiella hemsida

Läs mer: