Tommy Tee feat. Sam-E – Boom!

Tommy TeeDe flesta som upptäckte svensk hiphop någon gång runt 1998-1999 brukar nicka igenkännandes när Crossing Borders förs på tal. Låten, med Tommy Tee, Diaz och Petter, var inte bara det första svensk-norska samarbetet på en hiphopskiva någonsin utan också startskottet för ett flertal liknande collabos över de nordiska gränserna.

Tommy Tee, som redan på den här tiden var en av de största profilerna inom den norska hiphopscenen, fortsatte att spela in låtar med svenska rappare. Här återfinns exempelvis produktioner på plattor som Petters Bananrepubliken (1999),  Ayos Del 2: Uppföljaren (ännu osläppt, 2001) och Phenomena 3s På väg till Planet Ph3 (2005), samt en hel del material med Ken Ring. Utöver bidragen på Mitt hem blir ditt hem (2000) och Äntligen hemma (2007), släppte de båda artisterna också det gemensamma albumet Två legender utan pengar (2004).

Dessa nämnda samarbeten är dock bara en bråkdel av alla de saker som Tommy Tee har hunnit med under sin långa karriär. Bortsett från alla norska, svenska och amerikanska artister (Pete Rock, Large Professor, Talib Kweli, Smif N Wessun, Souls of Mischief, M.O.P m.fl.) som han har spelat in musik med så startade han upp graffitimagazinet FatCap, är programledare för populära The National Rap Show i norsk radio (över 100 000 lyssnare varje fredag), samt driver det egna skivbolaget Tee Productions.

I väntan på det kommande albumet Studio-Time (släpps 2009) så är Tommy Tee nu aktuell med musikprojektet 3 The Hard Way, som är tre stycken EPs dedikerade städerna Oslo, Stockholm/Malmö och New York. Skivorna finns att köpa digitalt redan idag och släpps i fysisk form den 12 januari. Gästar gör artister som Styles P, Timbuktu, Madcon, Lazee, A-Lee, Son of Light, Loudmouf Choir, Jesse Jones, Ken Ring och Saigon.

Veckans mp3, Boom!, är hämtad från just 3 The Hard Way. Rappar på låten gör svenske Sam-E, som vanligtvis återfinns i gruppen Medina och kollektivet Shu Bre Express.

Direktlänk för nedladdning

Relaterade länkar:
Köp 3 The Hard Way digitalt via iTunes eller CDON.
Lyssna på 3 The Hard Way via www.myspace.com/tommyteemusic
Kolla in videon till låten Drabant med Jesse Jones, Ken Ring & Saigon

Forumtråd: [Veckans MP3] Tommy Tee feat. Sam-E – Boom!

Läs mer: